Hoe herken ik een speelgoed drone? #010

Gepubliceerd op 1 augustus 2022 om 05:00

Speelgoed of niet

Er is nogal wat onduidelijkheid over de categorie speelgoed drones, veel piloten gaan er nog steeds van uit dat hun drone in de categorie speelgoed valt en dat zij zich niet hoeven te registreren bij de RDW. Hier gaan we het even over hebben in deze blog.

 

Wanneer word een drone gezien als speelgoed

We spreken van een speelgoed drone wanneer deze is ontworpen voor kinderen jonger dan 14 jaar, ook staat er op de verpakking meestal een leeftijd grens. Wanneer u een speelgoed drone online koopt hoort er een leeftijd grens op de product pagina te staan. 

 

Voordelen van een speelgoed drone

Voor speelgoed drones die minder dan 250 gram wegen bij het opstijgen, gelden de algemene regels tijdens het vliegen. Daarnaast geldt het volgende:

  • er is geen minimumleeftijd voor het besturen van een speelgoed drone en er mag zonder waarnemer gevlogen worden;
  • u hoeft zich niet te registreren bij RDW. U heeft geen exploitantnummer nodig;
  • u hoeft geen kennistest te doen bij een vliegschool of een vliegbewijs te hebben.

 

Drones van bekende merken

Heeft u een drone van een bekend merk zoals DJI dan kunt u er van uit gaan dat deze nooit onder de categorie "Speelgoed" valt. Ook zal de verkopende partij u op hun product pagina al informeren over drone regelgeving. sommige verkopende partijen vermelden tegenwoordig ook dat er een RDW registratie verplicht is en of u een dronebewijs nodig heeft.

 

Voorbeeld 

Deze omschrijving zegt eigenlijk al genoeg. "Een geavanceerde drone, waar je geen drone cursus voor nodig hebt" Dit geeft al aan dat dit een drone van hoge kwaliteit is waardoor hij niet meer onder de noemer speelgoed kan vallen.

 

Heeft u een vraag waar u graag antwoord op zoekt? Laat het ons weten

Neem contact op


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.