Vliegt u ook? Meld u dan aan op onze Facebook groep

Parrot Anafi

Parrot Anafi

Specificaties

Eigenschappen Toelichting
Introductiejaar: 2020
Introductiemaand: Juni
Totaal gewicht: 315 gram
Maximale snelheid: 55 km/h
Maximale bedieningsafstand: 4000 meter volgens bron
Frequentie: Onbekend
Inklapbaar: Ja
Toepassing drone: Foto/video
Voor binnen of buiten: Voor binnen & buiten
Camera Toelichting
Inclusief camera: Ja
Videoresolutie: 4K
Aantal megapixels: 21 MPx
Met live-view: Ja
Type ingebouwde gimbal: 3-assig
Intern geheugen: Onbekend
Maximale geheugenkaartcapaciteit: Onbekend
Functionaliteiten Toelichting
Auto follow functie: Ja
Besturing via mobiele app: Ja
GPS: Ja
Houdt hoogte vast: Ja
Met live-view: Ja
No-fly zone functie: Nee
Obstakel ontwijking: Nee
Terugkeerfunctie: Ja
Throw and Go: Nee
Voorgeprogrammeerde trucs: Nee Wel camera shots
Gebruiks informatie Toelichting
Droneklasse: Subcategorie A1 Lichter dan 500 gram
Exploitantnummer vereist: Ja Aan te vragen bij de RDW
Vliegbewijs vereist: Ja A1

Gebruikshandleiding: Parrot Anafi
PDF – 5,7 MB 125 downloads

Drone waardering

Rating: 4 sterren
1 stem

Deel uw persoonlijke ervaring hier onder

Reactie plaatsen

Reacties

Pol
een jaar geleden

De Anafi is al ietsje langer op de markt dan 2020, maar nog steeds een goed alternatief voor wie niet direct DJI wil sponsoren. Er zijn verschillende versies van de Anafi (original, work, thermal, USA), maar ik bespreek hier de originele versie.
Het gewicht is rond de 330g, waardoor je in A1 kan vliegen. Het bereik is zeer goed te noemen, ook al gaat de sturing via wifi signalen. Sturen en filmen op 2 km is geen probleem - op voorwaarde dat er geen stoorzenders / teveel andere wifi signalen tussen drone en operator zitten.
Deze drone heeft geen obstacle avoidance, maar dat heb ikzelf nooit als een probleem ervaren. Een goede piloot houdt dat zelf in het oog, denk ik zo, en ik heb andere drones al wel vreemde dingen zien doen, net door die obstacle avoidance, waardoor er soms zelfs crashes veroorzaakt werden ipv vermeden.
De camera- en filmopties zijn relatief uitgebreid, maar je zit wel vast aan eenzelfde diafragma (f2.4). Filmen kan in 4k (30fps) of HD (60 fps). Er is in filmmodus een lossless zoom tot 1.4x. In cameramodus kan je 21Mp beelden maken, DNG raw is beschikbaar. Aangezien het een lichte drone is, moet je soms het moment van afdrukken timen - zeker als je bij low light omstandigheden een HDR wilt maken (bracketing).
Een unicum voor deze drone is dat deze naast 90° omlaag, ook 90° omhoog kan kijken, zonder dat de rotorbladen in beeld komen. al moet ik zeggen dat ik die optie tot nu toe niet veel gebruikt heb.
De vliegprestaties zijn gewoonweg goed. Wind tot 50 kph uitgetest en met glans doorstaan, al probeer ik onder de 40 kph te blijven als ik echt beelden wil maken. Ondanks zijn lage gewicht blijft de drone verrassend stabiel.
Ook handig is het opstijgen en landen vanuit de hand - zeker in gebieden waar er bvb zand op de grond ligt (strand en duinen), of lang gras (heide). Werkt vlekkeloos, wel even de handleiding lezen 'hoe' je het moet doen. (landen op vlakke hand - niet twijfelen of de sensor registreert de landing niet en de rotoren blijven draaien).
Er zijn geen voorgeprogrammerde trucs in de zin dat er geel loopings oid gemaakt kunnen worden. Wel zijn er veel camerashots voorgeprogrammeerd. een leuke om te gebruiken is de dolly zoom. in de follow-me mode zijn er 3 opties, die allemaal goed werken. Mijn langste vlucht was 26 minuten met een volle batterij, en in mijn pakket zijn er 3 batterijen meegeleverd.
Is er dan geen minpuntje? Niet echt aan de drone zelf, wel aan de customer service. Daarvoor moet je bij je retailer terecht, op Parrot hoef je niet echt te rekenen bij bvb een fly-away of een auto-landing in het water.
Reden is dat de meegeleverde Freeflight6 app de landing pas omzet in een FF6 logfile wanneer de landing succesvol is afgerond - iets wat dus niet het geval is bij een crash, fly-away of een autolanding in slechte omstandigheden. Parrot customer service blijft steeds terugkeren op het mantra 'we moeten de freeflight6 logfiles hebben' - daar kom je dus geen stap mee verder. Gelukkig staan er wel degelijk in-flight logfiles op je smartphone - je moet gewoon even weten waar exact - en die kan je dan zelf vertalen naar een flightlog. Die flightlog is dan meestal voldoende om de retailer toe te laten de omstandigheden te reconstrueren.
Zou ik deze drone aanraden? Jazeker. 699 euro is niet veel geld voor deze drone. Wat dan na 2022? Allicht vlieg ik deze drone dan in A3. Ik moet eerlijk zeggen dat ik verbaasd ben hoe vaak ik nu eigenlijk al in A3 omstandigheden vlieg (zonder te 'moeten')...

Drone Club NL
een jaar geleden

Naar aanleiding van uw review hebben we de specificaties bij gesteld.

Vriendelijke groet,
Drone Club NL