Hoe hoog mag ik vliegen met een drone? #006

Gepubliceerd op 27 juli 2022 om 08:00

Hoe hoog mag ik vliegen

In de basis mag u op maximaal 400ft AGL vliegen. Dit is 120 meter gemeten vanaf de grond.

 

Uitzonderingen 

Er zijn een aantal uitzonderingen op de basis regel. 

  1. U komt een obstakel tegen. 
  2. U vliegt vanaf een berg of heuvel. 
  3. De maximale hoogte word beperkt door middel van een NOTAM.

 

Obstakels

Het kan voorkomen dat u een obstakel tegenkomt. In dit geval mag u stijgen naar een hoogte van 15 meter boven het obstakel, het obstakel moet wel binnen 50 meter afstand van uw drone zijn. Ook moet u toestemming hebben van de eigenaar van het obstakel. 

Voorbeeld: 
U komt een windmolen tegen welke 115 meter hoog is. U mag hier in dit geval over heen vliegen op hoogte van maximaal 130 meter AGL. 

 

Bergen en Heuvels

Wanneer u wilt gaan vliegen vanaf een berg dan mag u 120 meter verticaal opstijgen. Wanneer u horizontaal weg vliegt moet u rekening houden dat u in sommige gevallen ook moet dalen om niet te hoog te vliegen. 

Voorbeeld:
U staat op een berg van 150 meter hoog. U vliegt horizontaal van de berg af. nu moet u ook 30 meter dalen om weer terug te komen op de maximalen vlieg hoogte van 120 meter AGL.

 

Beperking door NOTAM

Hoe hoog u mag vliegen kan verschillen per locatie. U dient ook op een zoneringskaart te kijken of er beperkingen zijn op uw locatie. Via een NOTAM "Notice to Airmen" kan er een hoogte beperking in gesteld worden op elke locatie, ook kan het zijn dat er een tijdelijk vliegverbod ingesteld word. Het is dus belangrijk om dit vooraf te bekijken. Dit kan bijvoorbeeld via Aeret Kaartviewer


Hoe een NOTAM precies werkt leggen we u de volgende keer uit in Blog #007.

 

Heeft u een vraag waar u graag antwoord op zoekt? Laat het ons weten

Neem contact op


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.